fbpx

FAQS

Què són els aliments ecològics?

 

Segons la PAE (Producció Agrària Ecològica), els aliments ecològics són més saborosos, saludables i nutritius, respecten el medi ambient i el benestar animal. El segell ecològic garanteix que han estat produïts sense pesticides ni substàncies de síntesi química i que no utilitzen organismes modificats genèticament.

Des d’una perspectiva global, l’agricultura ecològica contribueix a un model econòmic i social respectuós i sostenible.

Com puc evitar la manca de calci si no prenc llet o derivats lactis?

 

Hi ha molts aliments que contenen calci. El sèsam, per exemple, té 8 vegades més calci que la llet. També es poden consumir vegetals de fulla verda, fruits secs i llavors, tofu, algues, pa integral, civada i fruites deshidratades. Cal tenir en compte que la vitamina D és essencial perquè el calci s’absorbeixi correctament.

Em faltarà proteïna si no menjo carn?

 

Actualment hi ha un sobreconsum de proteïna animal. Excepte casos concrets (etapes de creixement, esportistes, embarassades) no necessitem tanta proteïna com creiem, i aquesta la podem obtenir sense riscos de fonts vegetals com els llegums, el seitan, el tofu, el tempe, els cereals integrals, la fruita seca, les llavors, els bolets, etc.

En canvi està demostrat que un consum excessiu de proteïna animal contribueix al mal funcionament dels ronyons i empitjora les malalties inflamatòries cròniques.

Per què m’hauria de fer vegetarià?

 

Ser vegetarià és, com tantes altres opcions (vegans, crudívors, macrobiòtics, etc.), una decisió personal que pot ser presa per diversos motius (per salut, per evitar el patiment animal, etc.). Cada vegada hi ha més tendències, com és actualment la flexitariana (vegetarians que consumeixen proteïna animal esporàdicament) fruit de la llibertat que cadascú té per a triar la seva forma de vida.

A Vegetàlia apostem per una alimentació de qualitat, i informem dels beneficis d’una alimentació vegetariana com a part de la nostra història i els nostres valors.

És car menjar ecològic?

 

Si a la botiga comparem un producte ecològic amb un que no ho és, el primer sol ser més car. Però aquest cost és inexistent si tenim en compte el valor real de les diferents etapes del procés: des del desgast que pateix la terra i / o els animals fins a la influència en la salut de les persones (els valors nutritius, la vitalitat que t’aporta, etc.)

Com puc obtenir vitamina D?

 

La vitamina D que es troba principalment a la llet de vaca i en els seus derivats, i en el rovell de l’ou en menor quantitat. A més, una font vegana de vitamina D és el fong xiitake. Però el nostre cos també pot obtenir aquesta vitamina per mitjà de l’exposició al sol, per la qual cosa es recomanen banys solars breus cada dia.

Em faltarà ferro si no consumeixo gens de carn?

 

En principi un vegetarià no ha de tenir falta de ferro.

Les fruites i la fruita seca, els cereals integrals (incloent el pa integral), les hortalisses de fulla verda, les llavors i els llegums (cigrons, mongetes, llenties, etc.) Són fonts importants de ferro.

Per a assimilar correctament el ferro d’origen vegetal podem combinar-lo amb vitamina C (una mica de suc de llimona, per exemple).

Em faltarà energia si no menjo carn?

 

L’energia, és a dir, allò que ens aporta vitalitat, l’hauríem obtenir d’aliments vius i nutritius. Tenim fonts excel·lents de vitalitat com són les fruites i verdures crues de temporada, la fruita seca, els germinats, els cereals o les algues, i que tanmateix no causen desgast al nostre organisme. Podem comprovar com quan mengem de forma saludable i amb mesura ens llevem ja amb energia de bon matí i en canvi no tenim son tot just després de dinar.

Abans es parlava molt bé de la soja i ara ja no tant. Què n’opineu?

 

La soja és un llegum amb moltes propietats beneficioses per a la nostra salut. És rica en proteïnes d’alta qualitat biològica (conté tots els aminoàcids essencials). També conté isoflavones i fitoestrògens, així com múltiples minerals (fòsfor, calci, magnesi, zinc, potassi, ferro, etc.) i vitamines (sobretot del grup B). A més a més és una font de fibra soluble i insoluble i no té colesterol.

 

La soja, però, no és miraculosa i no se’n pot abusar, de la mateixa manera que tampoc no se’ns acudiria menjar cigrons a tota hora. Com en els darrers anys s’ha extès molt el seu consum, avui dia la major part de la que es comercialitza és transgènica. Per això us recomanem que mireu sempre que la que consumiu sigui ecològica certificada i que, si teniu problemes per a digerir-la, opteu pels productes elaborats a partir de soja fermentada (tempe, miso, shoyu, tamari, etc.)

Quins aliments puc consumir que continguin B12?

 

 

Els vegetarians que consumeixen ous i/o lactis ja obtenen la vitamina B12 amb aquests aliments. En canvi, tot i que el tempe, el miso o les algues la tenen en quantitats molt petites, els vegans (especialment els nadons i nens, i les dones embarassades i en període de lactància) haurien de ser especialment curosos amb l’obtenció de B12 suficient amb aliments enriquits o suplements.

Una dieta vegetariana és sempre saludable?

 

No té per què. Hi ha molts aliments processats que no són gens saludables, o fins i tot altres que poden semblar-ho però porten molts additius. És fonamental que els aliments siguin el més naturals possibles.

Quines alternatives tenim els vegetarians que no volem abusar de la soja?

 

La nostra gamma de proteïna vegetal és molt àmplia, i un dels aliments principals és el seitan (proteïna de blat). Podeu trobar diferents productes, com ara llibrets, hamburgueses, broquetes, etc., i fins i tot en tenim un elaborat amb farina d’espelta en comptes de farina de blat. També us sorprendrà el tempe que elaborem totalment amb cigró.

 

Recordeu que també podeu obtenir la proteïna dels llegums i dels fruits secs i, si no sou vegans, dels ous i derivats lactis.

Contact to Listing Owner

Captcha Code